Ulf Ulvefjell: Ett nytt liv

Ulf Ulvefjell är en uppskattad C-tränare i fälttävlan och terrängbanebyggare. Han har ridit internationellt och bedriver avel i liten skala på anläggningen Asplunda.
Ulf bidrar med vårt första blogginlägg:

”När jag köpte min första egna häst för nästan 40 år sen föll valet på ett hingstföl efter Palermo – Rockad. Det var dock tillfälligheterna som gjorde att det blev så. Ett sto från Gotland stod i det stall där min flickvän hade sin häst och jag tyckte så mycket om detta lugna, trygga sto så när hon fölade hade jag redan bestämt att jag ville köpa fölet. Som brukligt var på den tiden (och fortfarande till stora delar är) skildes fölet från mamman vid ca sex månaders ålder. Stoet åkte tillbaka till Gotland och där stod jag med ett förvirrat föl som undrade vad som hänt. Under de kommande åren spenderade jag den mesta tiden med att hantera honom, köra in, rida in och även visa honom som hingst på treårspremieringen för Bengt ”Blomman” Blomqvist. Detta har jag även förevigat på en gammal VHS-kassett.

Men den stora behållningen var alla timmar jag satt vid hagen och studerade honom och de andra hästarna i flocken. Så mycket jag lärde mig. Det var här mitt intresse för beteenden hos hästarna startade. På den tiden fanns inte många forskningsrapporter på hästbeteenden tillgängliga. Det var mycket “trial and error” och att lära från de gamla hästkarlarna som gällde. Bl a lärde jag mig att det var inte människans utseende som påverkade hästarna så mycket utan hur vi rörde oss och uttryckte med vår kropp. Mycket av det vi uttrycker med våra kroppsrörelser speglar våra innersta känslor och vi är oftast inte medvetna om det. Men hästarna kan läsa oss som en öppen bok.

För några veckor sen var jag för första gången på en helgkurs om Akademisk Ridkonst. Har i flera år tilltalats av lättheten och synsättet på hästens utbildning och hanterande inom denna ridform. Mycket av det som jag jobbade med under den helgen fanns redan hos mig men här var det första gången som någon satte ord och liknelser på det jag och hästen gjorde. Något som jag inte hade haft tidigare. Resultaten gav mycket mersmak.

Det kändes som den sista biten i det pussel jag har lagt under en hel livstid. Allt från att busa i skogen med hästarna under ungdomsåren till det första fölet och intresset för hästens beteende som väcktes då via, avel och övergång till flockhållning i ålders- och könsblandade flockar. Att utbilda sig själv och hästen får aldrig stå still och man måste alltid vara öppen för förändring. Det är vi skyldiga oss själva och hästen.”

/Ulf Ulvefjell
https://ulfulvefjell.wordpress.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen